Българска Православна Църква "Рождество Богородично" Бон-Кьолн, Германия

Bulgarische Orthodoxe Kirche "Mariä Geburt" Bonn-Köln, Deutschland

Свидетелства за чудеса с молитвеното застъпничество на св. Серафим (Соболев)

 

serafim-236163-810x0Представяме ви дванайсет разказа – част от множеството свидетелства за чудеса, станали с молитвеното застъпничество на новопровъзгласения свети Серафим Софийски Чудотворец…

Спасение от разстрел

Една нещастна майка неочаквано получила дивна помощ от архиепископ Серафим, за когото преди нищо не знаела, тъй като по онова време все още била невярваща. Тя била гимназиална учителка и живеела в Сливен със своя единствен син. През зимата на 1952 г. нейният син П. отбивал военната си служба на южната граница на България. Тогава зимата била много сурова, снежна и студена. Веднъж, когато младежът бил на пост, уморен и премръзнал, паднал в снега и заспал дълбоко. През това време нахлули група диверсанти, които се опитали да преминат границата. Войниците от отряда на П. ги задържали, но когато започнали да търсят часовия, го намерили заспал на поста, арестували го и го изпратили на военен съд в София.

Поради неблагоприятните по онова време политически обстоятелства, от страх и за назидание на другите войници, съдът произнесъл най-страшната присъда – смърт чрез разстрел! Нямало никаква възможност да се ходатайства за помилване. Съкрушената майка можела само да се моли да й дадат тялото на сина й и да не я лишат от утехата да ходи на гроба му. Тя дошла в София и всеки ден с ужас звъняла в затвора, за да узнае изпълнена ли е присъдата. В такова безнадеждно очакване една нощ тя задремала. Изведнъж й се явил един благолепен старец и й казал: „Страдаща майко, ела при мен в руската църква, и аз ще ти помогна!”. Недочакала да се съмне, тя още по тъмно бързо отишла там, мислейки, че в съня си е видяла образа на някой светия, чиято чудотворна икона се намира в църквата. Когато огледала всички свети изображения в църквата и не намерила такъв образ, тя разочарована се върнала вкъщи и решила, че всичко това е халюцинация. Но на следващата нощ пак й се явил същият благообразен старец и казал: „Ти беше в руската църква, но не слезе при мен. Слез долу при мен, и аз ще ти помогна”. Удивената жена веднага разбрала, че това не е халюцинация. Отново отишла в руската църква и започнала да разпитва няма ли някакви чудотворни икони в подземието на храма. Когато слизала надолу, в криптата, погледът й изведнъж попаднал на портрета на архиепископ Серафим. Тя познала в него същия благообразен старец, който насън й обещал да й помогне, и започнала горещо да му се моли. След дълга молитва, цялата в сълзи, тя излязла от гробницата. Излизайки от църквата, жената неочаквано срещнала стар познат, когото много отдавна не била виждала – добър приятел и състудент на покойния й мъж. По това време този човек бил най-известният адвокат в София. Когато узнал за нейното нещастие, той веднага, без да губи време, отишъл с нея в Министерството на отбраната при главния военен прокурор. Прокурорът веднага се свързал по телефона с тогавашния министър-председател Вълко Червенков, който се съгласил да отмени смъртната присъда, заменяйки я с доживотен затвор. А след няколко месеца, при първата амнистия, младежът бил освободен!

Майката на П., която дотогава била атеистка, горещо повярвала в Бога. От благодарност към Господа тя устроила богата трапеза и сама разказвала на всички за чудесната помощ, която получила от владика Серафим.

„Да се кръстиш и да постиш!”

Известно е, че гробът на Владика Серафим особено се посещава от студенти и ученици. Те му се молят за успешно вземане на изпити и получават дивно помощ, която се проявява не само по отношение на изпитите, но и благоприятно се отразява на душите им.

Един студент по медицина, втори курс, често посещавал гробницата на Владика Серафим и му се молел за своите изпити. Студентът бил от атеистично семейство и дори не бил кръстен. Веднъж отново се молел там. Когато завършил коленопреклонната си молитва, той целунал мраморния ковчег и станал. И изведнъж… вижда архиепископ Серафим пред себе си като жив. Владиката го благословил и казал: „Да се кръстиш и да постиш!”. После изчезнал. Студентът бил дълбоко потресен от случилото се. Той веднага извикал леля си от провинцията, която била вярваща, и я помолил да му стане кръстница. Кръстили го в църквата на св. великомъченик Панталеймон в дома за стари хора в кв.Княжево.

След това забележително събитие студентът казвал на всички, че дори на го подложат на мъки до смърт, няма да могат да разколебаят вярата му в съществуването на задгробен живот...

Източник: https://www.pravoslavie.bg/%d0%a7%d1%83%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b0/%d1%81%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d0%b7%d0%b0-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%b5%d1%81%d0%b0-%d1%81-%d0%bc%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be/?fbclid=IwAR20wxxs6CPlBahoEzlf5MPXVAHgTZmrOQqoP_WNxnBhgqfmA76s_Ja3m7w