Българска Православна Църква "Рождество Богородично" Бон-Кьолн, Германия

Bulgarische Orthodoxe Kirche "Mariä Geburt" Bonn-Köln, Deutschland

Иконата на света Богородица "Неупиваща чаша", която помага срещу алкохолизъм, наркомания и всякакви зависимости. История и молитва на иконата.

Kак иконата защитава вас и вашите близки
 
Иконата на Божията Майка "Неопиваща чаша" е една от най-любимите и почиатеми чудотворни икони. Молитвата пред нея е защитила не едно семейство от вредните навици, които погубват човешкото здраве и още повече - живота: пушене, наркомания, алкохолизъм. Родителите, които пускат децата си в руслото на живота, се молят пред иконата "Неопиваща чаша" с надеждата, че Божията Майка, със Своето молитвено застъпничество ще защити децата им от опасностите на днешното общество - тютюнопушене, наркотична и алкохолна зависимост.
 
 
За какво помага иконата
 
Сред многото чудеса, които са се случвали с молитвите към Богородица пред Нейната икона "Неопиваща чаша" изцелението от пиянството е най-честото. Свидетелства за това, как помага молитвата пред образа "Неопиваща чаша" за спасение на член на семейството, или за близък човек, за който се молите са известни в наши дни в много случаи. Сега, когато към пиянството се добавят и така пагубните, смъртносни зависимости, като наркоманията и пушенето, молитвата пред иконата "Неопиваща чаша" помага за избавяне от тях.
Към нея можете да се обръщате за помощ при решение на жилищни въпроси. Известно е, че молитвата пред иконата "Неопиваща чаша" помага и при следните случаи: за успешно приключване на жилищни сделки, покупко-продажби, проблеми с наследство, ако чувствате, че в действията на ответната страна има подмолни действия. Само трябва да помните, че вашите действия трябва да съдържат изключително чисти помисли и се осъществяват в съответствие с правните норми, както юридически, така и нравствени.
Но пред всяка икона на Божията Майка, в това число и "Неопиваща чаша", можете да се молите за всичко, да изказвате своите желания, молби, скърби - на никой не отказва при сърдечна и искрена молитва Небесната Царица. Само се молете от душа, с вяра и усърдие и не забравяйте да благодарите на нашата Застъпница пред Бога за Нейната всеопрощаваща Майчинска любов.
 
Празник
5 май
 
История
Тази чудотворна икона се e прославила в Русия през 1878 г. Един селянин от Тулска област, обзет от гибелната страст на пиянството, пропил всичко, което имал, и съвсем обеднял. Накрая получил парализа на краката, но въпреки това, не престанал да пие. Веднъж на сън му се явил един благолепен старец, който му казал да отиде в град Серпухов, в монастира, посветен на Св. Богородица, за да се моли там пред Нейната икона „Неопиваща чаша” и да направи молебен пред нея. Тежко болният човек не се решил да тръгне на път, но светия човек му се явил още два пъти и му заповядал да стори заръчаното. Тогава селянинът, едва движейки се, тръгнал за монастира. Като стигнал там, разказал за видението си и помолил да отслужат молебен пред иконата „Неупиваема чаша”. Но в обителта никой не знаел за такава икона. Най-сетне си спомнили, че в коридора към ризницата стои потъмняла Богородична икона, на която е нарисувана Светата Чаша. Внимателно я разгледали и на гърба й открили надпис: „Неупиваема чаша”. А в изобразения върху една от манастирските икони преп. Варлаам (ученик на св. Алексий Московски), болният познал тайнствения старец, който му се явил на сън. След молебена селянинът не само че оздравял от тежката болест, но се избавил и от гибелната страст да пие. Вестта за чудото се разнесла навсякъде из Русия и при чудотворната икона започнали да идват хора, страдащи от пиянство, както и техните близки, за да се молят на Божията Майка за изцеление или да Й благодарят за оказаната небесна помощ.
Божията майка се моли за нас, грешните и ни призовава да вкусим от Светата Чаша на Божието милосърдие, щедро раздавана, но незчерпваема, приготвена за всички, които с вяра и любов пристъпват към нея.
Чудеса
От иконата на Богородица "Неопиваща чаша", която се намира във Владичния женски манастир в гр. Серпухов /Русия/, периодично се стича миро. По думите на служители и посетители в манастира, понякога очите на Божията Майка стават като живи. Това необичайно явление е заснето и на снимки.
 
  Чудотворната икона "Неопиваща чаша", която се намира във Висоцкия мъжки манастир е станала всепризната светиня в Русия.Образът бил украсен със сребърна риза, а по-късно в долния ляв ъгъл било поставено ковчеже с част от пояса на Пресвета Богородица. Този образ на Божията Майка бързо станал любим на православните хора, понеже Небесната Царица щедро го надарила с благодат.  
Известни са много случаи на благодатна помощ и изцеление, получени от иконите на Божията Майка "Неопиваща чаша", намиращи се във Висоцкия мъжки манастир и във Владичия женски манастир в гр. Серпухов.
"Дойдох във Висоцкия манастир, понеже се бях пристрастил към виното, заради което имах много неприятности в семейството и на работа. Веднъж се прибрах в къщи, порядъчно пиян, и си легнах. В съня си видях Иисус Христос, протегнал ръце, и чух глас: "Иди във Висоцкия манастир пред иконата "Неопиваща чаша", тя ще те спаси!!!" Отидох в обителта и цяла година казвах молебен пред чудотворната икона на Пресвета Богородица "Неопиваща чаша". Сега ежедневно чета акатист за тази икона. Периодично ходя в църквата и се чувствам прекрасно. Отношенията в семейството ми се изгладиха. Благодаря за своето изцеление на Божията Майка и продължавам да И се моля".
Михаил, гр.Серпухов, 15/10/1997...
Източник: http://svetlinaiikoni.blogspot.com/2013/04/blog-post_6773.html