Българска Православна Църква "Рождество Богородично" Бон-Кьолн, Германия

Bulgarische Orthodoxe Kirche "Mariä Geburt" Bonn-Köln, Deutschland

Неделята след Петдесетница - на всички светии, просияли в живота си с непреклонната вяра и любов към Бога, и личния си подвиг.

БОЖИЯТА ЛЮБОВ ВЪВ ВСИЧКИ СВЕТИИ

 

 
 
all-saints.JPG„Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37)


В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за любовта Божия. Всички, които изповядали открито пред човеците Бога и вървели по Неговите пътища. А това са:

- пророците, предвъзвестили Христовото въчовечаване и идването Му на света;

- светите апостоли Христови, станали свидетели и предали ни учението Му;

- мъчениците за вярата, осветили с кръвта си първите векове на Църквата;

- светите отци, светителите и учителите църковни, борили се срещу ересите и формулирали основното учение на православното изповедание;

- преподобните жени и мъже, които оставили имот и близки, отрекли се от земното и вещественото, притекли се при Христа и достигнали ангелоподобен живот дори още тук на земята. Всички, които достойно и смирено носели кръста си след Спасителя.

„Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който обича син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене; и който не взима кръста си, а следва подире Ми, не е достоен за Мене" (Матей 10:37-38).

На пръв поглед тези думи ни се струват странни и противоречащи на Свещ. Писание. Та нали там пише: „почитай баща си и майка си"...?! Как Господ изисква тук от нас да оставим близките и семейството си, за да Го последваме? Трябва правилно да разбираме смисъла на тези думи. Да обичаме повече Бога и да търсим Неговата правда не означава, че трябва да напуснем своите родители и деца. Напротив, законът Божи ни повелява да обичаме и да се грижим за своите близки. Но, ако наши кръвни сродници не само не живеят по Бога, но пречат и на нас да изпълняваме Божията воля, тогава трябва да изберем едното от двете. И блажен е оня, който се отрече от това, което му пречи по пътя към и след Бога.

Св. Кирил Александрийски казва: „Ако някой от нас има баща или син, или брат, който не вярва в Христа Господа, и ако някой от тях ни бърка да живем според вярата и да постигнем живот на небето, ние сме длъжни да скъсаме общение с него... Ако твоят брат или син, или жена, или който и да било друг ти заговори за нещо богопротивно, нека в твое лице спечели победа над тях Христос, Който е страдал за тебе"...

Източници: текст: https://bg-patriarshia.bg/index.php?file=1_sunday_after_pentecost.xml

снимка: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211171488963525&set=a.10200290659429587&type=3&theater