Българска Православна Църква "Рождество Богородично" Бон-Кьолн, Германия

Bulgarische Orthodoxe Kirche "Mariä Geburt" Bonn-Köln, Deutschland

ПО-СТАРИ ПОСТИНГИ

Иконата на света Богородица "Всецарица", която помага за лечение на злокачествени заболявания. История и молитва към иконата.

 Икона на Света Богородица Всецарица

 

Пресвета Богородица ”Всецарица“

Тази чудотворна икона датира от ХVII век и се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед”. Съгласно разкази на старци от манастира един съвременен пример за това, че иконата е особено благодатна, е следното събитие: Един младеж влязъл в храма и отивал да се поклони на иконата, но от нея със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, който ударил младежа в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.

Иконата има също и способността, и специалната благодат от Бога да лекува страшните злокачествени заболявания. Известни са нелечими случаи на злокачествени заболявания, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона “Всецарица”.

Две копия на иконата “Всецарица” са пренесени в Москва. В последно време там ежедневно стават много чудеса съгласно писмените свидетелства, изпращани в манастира “Ватопед” от деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в Москва.

В Русия обикновено измолваха избавяне от раково заболяване от Ахтирската икона на Божията Майка, но православните, които в средата на 90-те години на ХХ век помолиха ватопедските монаси да изпратят в Москва копие на тяхната светиня “Всецарица”, знаеха, че от увеличаването на източниците на благодатта не се намалява нейната сила. Монасите, следвайки атонската традиция, смесиха боите с частици от свети мощи и разреждайки ги със светена вода, нарисуваха точно подобие на манастирската чудотворна икона. Небесната Царица и милостивата Господарка на всичко живо е изобразена тук седнала на царски трон и облечена с червена императорска багреница. От лявата ѝ страна е благославящият Младенец. Зад гърба ѝ и зад трона стоят архангелите Михаил и Гавриил.

През 1996 г. “Всецарица” пристигна в Москва със специален полет. Най-напред закараха иконата в детското отделение на онкологичния институт на “Каширское шосе”, където малките страдалци вече я очакваха. Оттогава новата московска чудотворна икона неведнъж е проявявала благодатната си сила да спира растежа на злокачествени тумори, присъща на светогорската чудотворна икона. Съвременната летопис на чудеса от “Пантанаса” вече включва и случаи на изцеление от наркотична зависимост. От нея нееднократно е изтичало и миро.

Чудотворната икона “Всецарица” се намира в московския храм “Вси светии” в бившия Ново-Алексеевски манастир. Всяка неделя тук се служи молебен пред Погубителката на раковата язва и Тайната Сладост на жестоко страдащите, освещава се и се раздава на хората елей за помазване.

Молитва

О, Всеблага, досточудна Богородице, Пантанаса, Всецарице! Не съм достоен да влезеш под моя покрив! Но като добросърдечна Майка на милостивия Бог, кажи дума, за да се изцели душата ми и да укрепне немощното ми тяло. Защото имаш непобедима власт и нито една Твоя дума не ще остане безсилна, о Всецарице! Ти се помоли вместо мен, Ти ме измоли вместо мен. За да прославям преславното Ти име сега и винаги и във вечните векове. Амин.

Източник: http://www.sveta-gora-zograph.com/ikona/ikona.php?id=5

снимка на иконата: http://www.pravoslavieto.com/ikonopis/Bogorodica/1/pantanassa/Pantanassa_932x1184.jpg

Полагане на честния пояс на света Богородица, чрез който Зоя - съпругата на цар Лъв получила освобождение от демонско мъчение.

Полагане честния пояс на Пресвета Богородица
31 август / 13 септември

Честният пояс на Пречистата Божия Майка при донасянето си в Константинопол бил положен в златна ракла и запечатан с царския печат в храма, построен от благочестивия цар Теодосий Младши. Този храм бил издигнат в името на Пресвета Богородица на мястото, наречено Халкопратия, което значи “Медно тържище”.

Много години по-късно, при царуването на Лъв Мъдри се случило така, че съпругата му Зоя била измъчвана от нечист дух. Царят и роднините му били много опечалени и започнали да възнасят към Господа усърдни молитви за страдащата царица.

Зоя имала Божествено видение, което показало, че тя ще получи изцеление, ако върху нея бъде положен поясът на Пресвета Богородица.

Царицата разказала за това на царя. Лъв веднага помолил патриарха да открие пояса на Пресвета Богородица: печатът бил свален и раклата отворена. Честният пояс на Пресветата Божия майка се оказал цял, съвсем неповреден от времето, а всички го целували с благоговение И щом патриархът го прострял над царицата, тя веднага се освободила от демонското мъчение и напълно се изцелила от недъга си.

Тогава всички радостно прославили Христа Бога и Пречистата Му Майка и с благодарствени хвалебни песни отново положили честния пояс в златната ракла, запечатали я с царския печат и установили празник в чест на Преблагословената Дева Богородица, за възпоменание на чудото, станало от Нейния честен пояс, по благодатта, милосърдието и човеколюбието на родилия се от Нея Христос, нашия Бог.

Източник: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10205195814973344&set=a.2071308960719&type=3&theaterСнимка на Dimitrina Stoyanova.

Света Богородица, Майка и закрилница на духовните сираци. Какво бихме Й подарили за рождения Й ден?

 

Автор: свещеник Илия Попов

Из проповед на Рождество Богородично.

Когато обичаме някого и отиваме при него, да го поздравим за рождения ден, обикновено му носим някакъв скъп подарък, с който да засвидетелстваме своята любов, уважение… Е, какъв подарък ние ще дадем на Божията Майка? Как може да й покажем нашето уважение, нашата любов? Какво може да й принесем? Ако не друго, то поне нека това да бъдат нашите чисти сърца и нашата вяра, нашата надежда в нея като молитвена застъпница пред Господа за нас и за нашето спасение.

Нека винаги да имаме тази наша молитвена застъпница и да се опитваме да искаме от нея онова, което е невъзможно за нас, човеците - борбата с нашите страсти. Нашите трудности да възложим на нея. На тази, която се удостои да приеме Невместимия, която след разпятието на Нейния възлюбен Син, нашия Господ, стана майка на всички християни. Осинови всички нас, осиротелите духовно, за да може наистина да се възрадваме и развеселим в онази блажена вечност, която ни е обещана. Амин!

Източник: http://arhangel.bg/bg/mayka-na-osirotelite-duhom.html?fbclid=IwAR0XSNPP-wZEVglPscF_CJwg0RN6c6_cgyrDOnirjJXMwxCnYCk2drIvBe8

Иконата на света Богородица "Неупиваща чаша", която помага срещу алкохолизъм, наркомания и всякакви зависимости. История и молитва на иконата.

Kак иконата защитава вас и вашите близки
 
Иконата на Божията Майка "Неопиваща чаша" е една от най-любимите и почиатеми чудотворни икони. Молитвата пред нея е защитила не едно семейство от вредните навици, които погубват човешкото здраве и още повече - живота: пушене, наркомания, алкохолизъм. Родителите, които пускат децата си в руслото на живота, се молят пред иконата "Неопиваща чаша" с надеждата, че Божията Майка, със Своето молитвено застъпничество ще защити децата им от опасностите на днешното общество - тютюнопушене, наркотична и алкохолна зависимост.
 
 
За какво помага иконата
 
Сред многото чудеса, които са се случвали с молитвите към Богородица пред Нейната икона "Неопиваща чаша" изцелението от пиянството е най-честото. Свидетелства за това, как помага молитвата пред образа "Неопиваща чаша" за спасение на член на семейството, или за близък човек, за който се молите са известни в наши дни в много случаи. Сега, когато към пиянството се добавят и така пагубните, смъртносни зависимости, като наркоманията и пушенето, молитвата пред иконата "Неопиваща чаша" помага за избавяне от тях.
Към нея можете да се обръщате за помощ при решение на жилищни въпроси. Известно е, че молитвата пред иконата "Неопиваща чаша" помага и при следните случаи: за успешно приключване на жилищни сделки, покупко-продажби, проблеми с наследство, ако чувствате, че в действията на ответната страна има подмолни действия. Само трябва да помните, че вашите действия трябва да съдържат изключително чисти помисли и се осъществяват в съответствие с правните норми, както юридически, така и нравствени.
Но пред всяка икона на Божията Майка, в това число и "Неопиваща чаша", можете да се молите за всичко, да изказвате своите желания, молби, скърби - на никой не отказва при сърдечна и искрена молитва Небесната Царица. Само се молете от душа, с вяра и усърдие и не забравяйте да благодарите на нашата Застъпница пред Бога за Нейната всеопрощаваща Майчинска любов.
 
Празник
5 май
 
История
Тази чудотворна икона се e прославила в Русия през 1878 г. Един селянин от Тулска област, обзет от гибелната страст на пиянството, пропил всичко, което имал, и съвсем обеднял. Накрая получил парализа на краката, но въпреки това, не престанал да пие. Веднъж на сън му се явил един благолепен старец, който му казал да отиде в град Серпухов, в монастира, посветен на Св. Богородица, за да се моли там пред Нейната икона „Неопиваща чаша” и да направи молебен пред нея. Тежко болният човек не се решил да тръгне на път, но светия човек му се явил още два пъти и му заповядал да стори заръчаното. Тогава селянинът, едва движейки се, тръгнал за монастира. Като стигнал там, разказал за видението си и помолил да отслужат молебен пред иконата „Неупиваема чаша”. Но в обителта никой не знаел за такава икона. Най-сетне си спомнили, че в коридора към ризницата стои потъмняла Богородична икона, на която е нарисувана Светата Чаша. Внимателно я разгледали и на гърба й открили надпис: „Неупиваема чаша”. А в изобразения върху една от манастирските икони преп. Варлаам (ученик на св. Алексий Московски), болният познал тайнствения старец, който му се явил на сън. След молебена селянинът не само че оздравял от тежката болест, но се избавил и от гибелната страст да пие. Вестта за чудото се разнесла навсякъде из Русия и при чудотворната икона започнали да идват хора, страдащи от пиянство, както и техните близки, за да се молят на Божията Майка за изцеление или да Й благодарят за оказаната небесна помощ.
Божията майка се моли за нас, грешните и ни призовава да вкусим от Светата Чаша на Божието милосърдие, щедро раздавана, но незчерпваема, приготвена за всички, които с вяра и любов пристъпват към нея.
Чудеса
От иконата на Богородица "Неопиваща чаша", която се намира във Владичния женски манастир в гр. Серпухов /Русия/, периодично се стича миро. По думите на служители и посетители в манастира, понякога очите на Божията Майка стават като живи. Това необичайно явление е заснето и на снимки.
 
  Чудотворната икона "Неопиваща чаша", която се намира във Висоцкия мъжки манастир е станала всепризната светиня в Русия.Образът бил украсен със сребърна риза, а по-късно в долния ляв ъгъл било поставено ковчеже с част от пояса на Пресвета Богородица. Този образ на Божията Майка бързо станал любим на православните хора, понеже Небесната Царица щедро го надарила с благодат.  
Известни са много случаи на благодатна помощ и изцеление, получени от иконите на Божията Майка "Неопиваща чаша", намиращи се във Висоцкия мъжки манастир и във Владичия женски манастир в гр. Серпухов.
"Дойдох във Висоцкия манастир, понеже се бях пристрастил към виното, заради което имах много неприятности в семейството и на работа. Веднъж се прибрах в къщи, порядъчно пиян, и си легнах. В съня си видях Иисус Христос, протегнал ръце, и чух глас: "Иди във Висоцкия манастир пред иконата "Неопиваща чаша", тя ще те спаси!!!" Отидох в обителта и цяла година казвах молебен пред чудотворната икона на Пресвета Богородица "Неопиваща чаша". Сега ежедневно чета акатист за тази икона. Периодично ходя в църквата и се чувствам прекрасно. Отношенията в семейството ми се изгладиха. Благодаря за своето изцеление на Божията Майка и продължавам да И се моля".
Михаил, гр.Серпухов, 15/10/1997...
Източник: http://svetlinaiikoni.blogspot.com/2013/04/blog-post_6773.html